Syed i sjiismen

Spørsmål:

 

Jeg har et videre spørsmål ang det med hvem ætten videreføres av.  

Hvem er Syed? Hva er definisjonen?

Det finnes både sunni-Syed og shia-Syed. Slik jeg har forstått det er Syed en som er av ætten til Profeten (fvmh), dvs etterkommer av Fatima (ra) og Ali (ra). Etterkommerne deres er vel de 12 imamene og videre deres barn, som er shia? Hvem er da sunni-Syed? Er de også fra de 12 imamene? w.salaam

 


Svar:

Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Ordet syed (sayyid) brukes hovedsakelig i subkontinentet for ætten av vår kjære profet (fred være med ham). Profetens ætt føres videre gjennom hans datter Sayyida Fatima (måtte Alllah være til lags med henne) og hennes to sønner Hazrat Imam Hassan og Hazrat Imam Husain (måtte Alllah være til lags med dem begge).

Å være en etterkommer av profeten (fred være med ham) er en ting, og å være en praktiserende muslim med oppriktig og korrekt tro er en annen. Det relevante her er at en person fra profetens familie er en syed, uavhengig av vedkommendes trosretning innen islam (sjia eller sunni). Med andre ord, de med syed-avstammning kan tilhøre ulike grupperinger og retninger.

En syed er ikke kun er etterkommere av de 12 imamene i sjiismen. Flere av disse imamene hadde flere andre brødre som igjen hadde flere barn og barnebarn. Alle disse var selvfølgelig også syed.

Det er heller ikke slik at alle disse 12 imamene selv eller deres barn var tilhengere av sjiismen. Den første imamen i denne rekka for eksempel, Hazrat Ali (måtte Allah være til lags med ham) og hans to sønner, andre og tredje imam,  Imam Hassan og Imam Husain (radi Allahu anhuma), hadde ingenting med sjiismen å gjøre.

Wassalam
Najeeb ur Rehman Naz 

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3