Wudu og istinja

Spørsmål:

1) Kan man utføre en komplett wudhu uten å vaske seg "bak" med vann (altså kun bruke papir)?

2) Må man vaske seg "bak" hvis man kun slipper ut løs luft eller tisser? Eller kan utføre wudhu uten det?

Grunnen til at jeg spør at det på skolen min ikke er utstyr til å gjennomføre en slik vask (hvor man kan vaske seg med vann). Jeg føler at det er det eneste som hindrer meg fra å be på skolen.

Håper på et raskt og forklarende svar, som man alltid får fra dere :)


 

Svar:

bism

1) Det er obligatorisk å bruke vann under istinja (å fjerne urenheter fra ens kjønnsdeler etter toalettbesøk) dersom urenhetene har spredd seg mer enn størrelsen av en dirham fra utgangsstedet. Dirham utgjør ifølge samtidens lærde en sirkel med ca. 3 cm i diameter (Muhammad Imdad Hussain Pirzada, Imdad al-Fiqh: side 26).

Dersom urenhetene dekker et areal mindre enn 3 cm i diameter, er det fortsatt en bekreftet sunnah å utføre istinja, dog ikke obligatorisk. Denne sunnah kan oppfylles ved enten å bruke vann, som er det foretrukne, eller en tørr og verdiløs gjenstand som toalettpapir. Det optimale, derimot, er å både bruke en tørr gjenstand og til slutt vann.

2) Å gjøre istinja kun pga frigjøring av luft i magen er ikke bare unødvendig, men betraktes som bid'a (uønsket nyskapning i religionen), slik at man kun trenger å gjøre wudu for å oppheve urenheten [Shurunbulali, Imdad al-Fattah]. Hva angår å late vannet, gjelder det ovennevnte. M.a.o skal man kun fjerne restene fra urinen og forsikre at ingen ytterligere væske kommer ut før man påbegynner wudu.

Og Allah vet best.

M. Azhar

Godkjent av Imam Najeeb-ur-Rehman Naz

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3