Wudu før ghusl og madhi/wadi.

Spørsmål:

salam o3alaikom

Jeg har et spm ang. ghusl, jeg vet at man først skal starte med wudu også kommer ghusl. men når jeg gjør ghusl og jeg har luft i magen og jeg slipper det ut må jeg da gjøre wudu og ghusl på nytt eller skal jeg bli ferdig med ghusl også gjøre bare wudu på nytt.

Så har jeg et annet spm. hver gang når jeg våkner så finner jeg noe i underbuksene men jeg er usikker på om det er Mani, Madhi eller Wadi så det blir alltid til at jeg gjør ghusl, og iblant synes jeg det er ganske slitsomt.

Jeg beklager for måten jeg har skrevet det på, men jeg håper kjære brødre at dere kan svare meg på dette.

wasalam o3alaikom


Svar:

bism

Assalamu alaikum,

Takk for å sende inn spørsmålet.

Wudu før ghusl er ikke nødvendig, men derimot en sunnah. Man trenger ikke å gjenta wudu etter ghusl, uavhengig om man har utført wudu forkant av ghusl eller ikke, med mindre man har gjort noe som ugyldiggjør wudhu. Ghusl er med andre ord gylig selv om du ikke har utført wudu før det, eller om du slipper ut luft fra magen din under ghusl. Dersom du slipper ut luft fra magen din etter ghusl, må du selvsagt gjøre wudu på nytt hvis du skal be eller resitere Koranen.

Madhi eller wadi nødvendiggjør kun wudu, ikke ghusl. Madhi er en tynn, hvit væske som kommer ut under shahwa (seksuelt lyst). Wadi er en tykk gulaktig væske som ikke har noen karakteristisk lukt og kommer vanligvis etter urinering (Maraqi al-Falah, s. 100-101, Dar al-Kutub al-Ilmiyyah Beirut).

Det er nødvendig å dusje etter at man har hatt sæduttømming under søvn. Dette kalles for ihtilam. Når man våkner etter å ha fått ihtilam og finner ut at deler av kroppen, klærne eller underlivet har blitt fuktige, så blir ghusl nødvendig. Unntak fra dette er når man med sikkerhet vet at fuktigheten ikke skyldes mani. Det er også nødvendig å dusje om man er i tvil om det er mani eller madhi (Kitab al-Fiqh, s. 177). Derfor er det riktig av deg å gjøre ghusl når du er i tvil.

Og Allah vet best.

Wassalam
Najeeb-ur-Rehman Naz

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3