Ulykkelig pga. svigermor

Spørsmål:

Assalamo alaikum!

Jeg har et problem med min svigermor. Problemet er a hun hele tiden skaper unødvendige krangler og fremstiller meg som syndebukken for alt. Hun har veldig stor tilbøyelighet for å lyve, og forteller ting som jeg verken har sagt eller gjort. Hun har kranglet med meg helt fra starten av, som alltid ender med at jeg ber om tilgivelse, noe hun heller aldri godtar. Om hun skulle våre frustrert på noen andre i huset, så er det alltid jeg som får gjennomgå, i den tro at jeg høyst sannsynlig er kilden til problemet. En gang ringte hun hjem til mine foreldre og sa at jeg ikke respekterer henne, ikke passer bra nok på henne, er frekk mot henne, er dårlig svigerdatter som egentlig burde vårt sendt hjem, men at hun ikke gjør det fordi hun har et snilt hjerte.

Jeg har alltid til tross for at hun er så frekk vårt snill mot henne, prøvd å gjøre henne fornøyd, kjøpt det hun har lyst på (hvis jeg har råd), laget det hun vil spise, alltid spurt henne om jeg skal kjøpe henne noe før jeg drar til butikken. Sendt varm mat med henne hjem når hun drar hjem, aldri bedt henne om å gjøre noe eller vårt frekk mot henne. Aldri skreket eller sagt noe frekt tilbake uansett hvor mye hun har skriket på meg. Men uansett hva jeg gjør blir hun bare frekkere og frekkere. Hun har sagt så stygge ting til meg som at en svigerdatter er det samme som penger, det kommer og går, og at hun skal gjøre slik at jeg skiller meg hvis hun vil det på den måten slik at hennes sønn ikke skjønner at det er hun som har gjort det. Sagt at det eneste hun trenger å gjøre er å slutte å snakke med sin sønn og meg hvis hun er misfornøyd med meg og nekte oss adgang til å kontakte henne. Og da vil hennes sønn skille seg fra meg fordi han ikke har noen valg siden han ikke kan forlate sin mor og hun ikke kommer til å akseptere han hvis han er med meg.

Vi har ett barn, hun har også sagt at mitt barn er mer hennes og hennes sønns enn mitt (at det er hun som eier det), hun har sagt at det som eneste som er mitt her, er det jeg har hentet fra min fars hjem. Jeg og min mann har et veldig godt forhold, jeg elsker ham veldig høyt, men han kommer til kort når det gjelder hans mor. Det er jo ikke mye min han kan gjøre heller, når det ikke engang er lov å si uff til sin mor.Jeg forstår veldig godt at det er hans mor og har derfor prøvd å våre snill mot henne og tenke på at hun er mye eldre enn meg. Men jeg klarer ikke mer, jeg er blitt psykisk utslitt. Når hun ringer mine foreldre gråter hun og skriker og sier at jeg ikke passer på henne, at jeg er dårlig svigerdatter, at jeg ikke rydder hos henne. Før pleide jeg alltid å rydde hos henne, men nå rekker jeg det ikke.Jeg har barn og fulltidsarbeid, jeg må jo lage middag og holde rent hos meg også.Jeg har ikke råd til å slutte å jobbe. Jeg blir veldig sliten etter jobben og har ikke krefter til å rydde hos henne i tillegg, det er ikke nok av meg. Hun sier alltid ting som sårer meg, hun skriker alltid og banner mye. Hun sier til sin sønn at hun elsker meg og at hun aldri har gjort meg noe. Hun sier til meg; at hun skal si hva hun vil til meg, og til mine foreldre om min mann om meg, men at jeg aldri må åpne munnen, for hvis hun hører at jeg har sagt noe (som ifølge henne blir sladder) skal hun gjøre slik at jeg skiller meg.


Jeg har aldri prøvd å ødelegge hennes forhold til sin sønn, jeg har derimot alltid bedt han om å våre snill mot henne, oppfordret han til å kjøpe gaver til henne og han er som Allah ser veldig snill mot henne i motsetning til andre. Hun beskylder meg også i at hun ikke bor sammen med oss,sier til mine foreldre at det er jeg som har oppfordret min mann til dette. Jeg har aldri oppfordret min mann til det, det bare skjedde sånn fordi det ikke var plass til oss i hennes leilighet da vi giftet oss, også har det bare fortsatt sånn. Ellers er hun nesten alltid hos oss, enten så er hun allerede hos oss når jeg kommer hjem fra jobb, eller kommer rett etter,lørdager og søndager er hun også hos oss. Og er hos oss til det er ganske sent.

Min mann er den eneste som kan passe på henne, men jeg vet ikke om jeg kommer til å klare å bo med henne. Jeg vet ikke om jeg i det hele tatt klarer dette her mer,jeg føler at det ikke er noen som er på min side. Jeg har en klump i halsen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, Allah ser alt, jeg har aldri vårt frekk mot henne! Jeg vet ikke hva jeg skal si eller gjøre, det er så mye mer jeg har på hjertet, men det blir for mye å skrive ned.. Jeg må ha råd fra noen, jeg er lei av at alt ender med at hun er en stakkars kvinne som holder på å dø på grunn av meg.


Svar:

Wa ''alaykom assalam,

Både lengden og innholdet på din e-mail forteller meg at du er dypt sørgelig over situasjonen. Måtte Allah hjelpe deg og forordne det beste for deg og dine. Ameen.

Det er svårt positivt at du har opptrådt på en årverdig måte overfor din svigermor. Inshallah vil hun en gang i fremtiden sette pris på din opptreden til tross for hennes utbrudd mot deg.

I enhver vanskelig situasjon bør man henvende seg til Allah for hjelp, for Han lover å svare bønnene til sine tjenere i nød. En av våre store awliya, ibn ’Ata’illah, har sagt:

Ingenting er vanskelig, hvis du søker det gjennom din Herre. Ingenting er lett, hvis du søker det gjennom deg selv.

Dessverre er mange av våre eldre ikke godt nok bevandret i religionen hva gjelder fiqh om hjemmet og deres rolle som svigerforeldre. Deres regler og holdninger springer gjerne ut fra et kulturelt perspektiv, hvor i noen tilfeller svigerdatter for enkelte er ensbetydende med en tjener/slave i huset. I denne anledning kan det våre lurt å ta med mannen din en dag til moskeen for å ha en åpen samtale med en av våre imamer, hvor man kan drøfte rettigheter og plikter for svigerforeldre, ektemann og svigerdatter.

Selv om det er obligatorisk å vise godhet til sine foreldre og svigerforeldre, så hører ikke betingelsesløs lydighet under Islam. I utgangspunktet skal man vise samme respekt til sine svigerforeldre som man viser sine egne foreldre, men man er rent fiqh-messig ikke pliktig til å adlyde dem på samme måte. Din mann må således utvvise klokhet i denne situasjonen, erverve seg kunnskap om Islams ståsted i denne problemstillingen, og våre en aktiv deltager for å løse situasjonen. Det er primårt din ektemanns ansvar at hans mor ikke overtrer de grenser som er satt av Shariah hva angår hennes innblanding i deres famileliv.

Hvis det finnes en tredje person som både du og din svigermor har tillit til, så bør du engasjere denne personen. Veldig mange konflikter lar seg løse av en upartisk tredjepart. Det ville også vårt en stor fordel om denne personen har kunnskap om Islam, spesielt om mellommenneskelige relasjoner, om plikter og rettigheter.

Du bør samtidig fremvise en sterk karakter overfor din svigermor i denne situasjonen, og ikke gi inntrykk av at du lar deg påvirke av hennes påfunn, slik du beskriver dem.

Når dette er sagt, så er det også viktig å understreke viktigheten av å fortsette å våre god mot henne, og oppfylle hennes rettigheter. Vår inspirasjon i livet er vår elskede Profet (Måtte Allah velsigne ham), som i Koranen ble instruert til å besvare det onde med godhet:

En god og en ond gjerning er ikke like. Vis det onde tilbake med det som bedre er, og se, den du lever i fiendskap med, blir som en varm venn! (Quran 41:34)

Prøv å håndtere situasjonen med selvtillit, sterk besluttsomhet og med helhjertet tro på at Allah vil løse dine problemer. Gjør noe som er uventet. Ta iniativet til å spise sammen hos sin svigermor en gang i mellom, der du utmerker din khidmah og akhlaq, og forventer belønning fra Allah. På denne måten vil samtidig du og din ektemann få mer tid sammen alene på kvelden hvis det f.eks skjer på en helg. Dette er bare ett eksempel på hvordan du kan gå frem på en pragmatisk måte.

Husk at Allah har skapt enkelte mennesker som test for andre, og det er den som utviser gydfryktighet, godhet, klokskap og tålmodighet som vil vinne både i dette livet og det neste. Det finnes ingen fasitsvar på din problemstilling, men jeg håper det ovennevnte kan våre til hjelp inshallah.

Wa Alaykom assalam wa rahmat Allah.

M. Azhar

Godkjent av imam Najeeb ur Rehman Naz

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3