wim logo

Spørsmål:

Assalamo Aleikom. Jeg har lurt på et spørsmål kjempe lenge, og håper i dag at dere kan hjelpe meg med å svare på det. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, men jeg tar opp saken med at jeg ble giftet bort mot min vilje i 16 års alderen. Jeg var så ung da, og visste kanskje ikke så mye om islam. Før jeg ble giftet bort, jeg ble glad i en annen person (muslim) akkurat som jeg selv er, jeg vet at dette er ikke noe bra i følge islam, men vet ikke hvordan jeg havnet i dette,

Det har gått 9 år siden denne hendelsen, jeg fikk skilsmisse når jeg var 19 år fra eks mannen min, saken er at jeg fremdeles er glad i den personen jeg var glad i, jeg har prøvd å glemme han og bare gå mot islam, men det har oppstått så mange problemer nå at jeg vil vite hva jeg har lov til.

Jeg vil gifte meg med han jeg liker, men foreldrene mine har sagt nei, de godtar at jeg ikke gifter meg i de hele tatt, enn at jeg skal gifte meg med han, grunnen er forskjellige zaater.

Lurer bare på om kan jeg gjøre nikah med denne personen uten at foreldrene mine godtar det? Hva sier islam? Jeg vil ikke gjøre mere synder i livet mitt, jeg klarer ikke å la vær å prate med han eller glemme han, og det mener jeg er feil, er jeg gift med han, så vil jeg i hvert fall ikke få gonna av å møte han eller prate per tlf, men det vi to har blitt enig om er at vi ikke vil bo sammen etter nikah, jeg bor hos foreldrene mine og hans hos sine, plz hjelp meg........jeg vil ikke komme i kabar ke azab me ja dåzak ki aag me, hvis han blir min Mehram, alt blir annerledes.


Svar:

Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Det er alltid trist å høre om tvangsgifte - spesielt fordi det er fullstendig på tvers av det sharia lærer oss. Ingen ekteskap kan være gyldig hvis begge partene ikke samtykker i og godtar det. Måtte Allah veilede oss på den rette vei, samt gi oss styrke til å utøve religionen i samsvar med Hans vilje og ikke med utgangspunkt i våre lyster og kulturelle tradisjoner. 

Som en skilt kvinne har du all rett til å gifte deg på nytt med den du ønsker. Foreldrene dine har ingen rett i å hindre deg i dette - spesielt når årsaken er kaste. Diskriminering på bakgrunn av kaste bryter fundamentalt med det sharia står for. Islam forbyr på en utvetydig måte samfunnssystemer som rangerer mennesker på grunn av rase, hudfarge, etnisitet, osv. Dette er essensen i hva profeten (fred være med ham) sa i sin avskjedstale.

Man er forpliktet til å adlyde sine foreldrene, og koranen tillater oss ikke i å såre dem eller være uhøflig mot dem. Selv om man i prinsippet har visse rettigheter er man forpliktet til å gjøre et forsøk i å få foreldrene med på laget. Generelt er det jo slik at foreldrene ønsker vårt beste. Alt de gjør for oss er ment å være til det beste for oss. Men de kan ta feil. Da er det vår oppgave som barn å prøve å snakke med dem på en mild, forsonende og inviterende måte. Vi må prøve å få dem til å forandre deres synspunkt istedet for å bryte alle bånd, avvise dem bryskt eller være ufine mot dem. Allah sier i koranen:

«Herren har bestemt at dere skal tjene Ham alene. Mot foreldre skal dere vise godhet. Om en av dem, eller begge, når høy alder hos deg, så si ikke «Uff», og vær ikke brysk mot dem, men tal respektfullt til dem! Senk vingen ydmykt av godhet overfor dem, og si: «Herre, forbarm Deg over dem, som de tok seg av meg da jeg var liten.» (17:23-24)

Men altså: ditt ekteskap vil være lovlig og fullstendig gyldig uavhengig av om foreldrene dine godtar det. For mer om foreldrenes plass og høye respekt i islam du kan lese følgende:

Mor i islam og 
Er det forbudt å mislike faren sin

Når det gjelder å ha kontakt med den du er glad i og vil gifte deg med, så er ikke dette nødvendigvis lovlig. Denne mannen er ikke-mehram (ukjent) for deg så lenge dere er ugifte. Derfor rådes dere til å unngå å møtes uten videre. 

Mer om dette kan du lese her:

Hva er lovlig/ulovlig når man omgåes kvinner?  
Platonisk vennskap

Dere kan gjøre nikah, men måten dere ønsker å gjøre dette på kan være problematisk både i henhold til norsk lov og deres framtid som ektefeller. Det kan være en grei midlertidig løsning, men ikke noe som varer på lang sikt. Derfor bør dere gjør alt i overensstemmelse med norsk lov uten å skjule noe, eller lure noen.

Avslutningsvis ønsker jeg å si at vi blir ikke stilt til ansvar for våre følelser og tanker, men for våre handlinger. Ingen har kontroll over sine tanker og følelser. Men det som er viktig er at vi ikke gjør noe som ikke er tillatt. Det er heller ingen skam for deg at du er forelsket, men det er måten du håndterer dette på som er avgjørende. I en hadith i Sahih Bukhari og Sahih Muslim sier profeten (fred være med ham): "Allah Ta''ala tilgir de tanker min ummah får, så lenge de ikke praktiserer dem eller snakker om dem." (Mishkat, bind 1, side 300)

Og Allah vet best.

Wassalam
Najeeb ur Rehman Naz