Vanskelig far

Spørsmål:

Salam Aalekum

Jeg er en 25 år gammel mann som bor sammen med min mor og passer på henne, jeg har et spørsmål angående respekten til foreldre. Jeg vet veldig godt at vi muslimer skal respektere foreldrene vår mest mulig og vi kan ikke si en gang uff til dem, men mitt spørsmål er foreldrene mine ble skilt før lenge siden pga at faren min var alt for slem og han gjorde ting som han ikke burde gjort, som f.eks. slå alle barna (uten grunn), slå min mor, voldtatt min mor og alt dette som er i mot islam.

Men jeg bare lurer på jeg hater denne mannnen alt for mye og jeg er skam over at en slik far har jeg og brødrene mine har fått. Jeg har sluttet alt kontakt med han, men han fortsatt prøver å ta kontakt jeg er så lei av slike ting. Som profeten Muhammed saw har sagt at jannah (paradise) er under mors foten. Det at jeg hater han så mye og at jeg er skam over han, men passer på min mor og brødre er det bra det jeg gjør? så trenger litt veiledning? 


Svar:

Asslamu alaikum

Takk for din henvendelse.

Det var en trist historie. Måtte Allah (swt) hjelpe deg i denne situasjonen.

Du skriver selv at det ikke er tillatt å si huff til sine foreldre. Koranen er veldig klar på dette området: «Herren har bestemt at dere skal tjene Ham alene. Mot foreldre skal dere vise godhet. Om en av dem, eller begge, når høy alder hos deg, så si ikke «Uff», og vær ikke brysk mot dem, men tal respektfullt til dem!» (Koranen, 17:23). Det er forståelig at du opplever forholdet mellom deg og din far for nærmest ødelagt. Men samtidig er det viktig at du skiller mellom person og handlinger. Han er faren din og vil alltid være det. Koranen pålegger deg å respektere ham. Det står ingen steder at hvis dine foreldre begår urett mot sine barn, kan barna oppføre seg respektløse overfor dem. 

Hvorfor han har hatt slik adferd, er vanskelig for oss å si noe om, siden vi ikke kjenner til hans versjon. Uansett er det gale handlinger, som er begått. Han bør be om unnskyldning både til dere og din mor. Men la det uansett være en sak mellom han og Allah. Dere må tenke på deres ord og handlinger.

Det vil være lurt om dere setter dere ned og tar en detaljert prat om deres opplevelser med ham og hvordan det har påvirket dere. Ofte forandrer mennesker seg med tiden og hvis faren din begynner å innse at han har oppført seg dårlig mot dere og ber om unnskyldning, bør han tilgis umiddelbart. Hvis han ikke ber om tilgivelse bør dere uansett be for ham. Tilgivelse er en sentral del av religionen vår. 

Det er viktig at du tenker nøye gjennom dette, slik at du ikke ødelegger ditt forhold til Allah. Dette vil nok ta tid for deg, men igjen husk han er din far og Allah har pålagt deg å respektere ham. Tenk selv hvor mye belønning, du vil få for en slik handling. Vil anbefale deg å lese mer om hva islam sier om respekt for foreldrene ved å trykke her.

Måtte Allah hjelpe deg i denne situasjonen.

Og Allah vet best

wassalam

Javaria T.

Godkjent av Najeeb ur Rehman Naz 

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3