Fard ain og fard kifayah

Spørsmål:

Assalamo aleikum warahmatollahi wabarakatoh. MashAllah dere gjør en kjempe jobb. Måtte Allah veilede oss til den rette vei. Aameen. Bror jeg har ett spørsmål. Det fnnes flere typer farz typer slik jeg har fått med meg.  Farz-e ein og farz-e kifaya. finnes det flere typer? Hva innebærer disse forskjellige farz typene? Hvis det finnes flere typer farz så fint om dere legger ut info om dem.

JazakAllaha?


Svar:

Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Det obligatoriske (fard) inndeles i to, det personlig obligatoriske (fard ain) og kollektiv obligatoriske (fard kifayah). 

Fard ain er en handling som er obligatorisk for enhver moden og moralsk ansvarlig muslim. Et eksempel på fard er de fem daglige bønnene. 

Fard kifayah er en kollektiv plikt. Plikten ansees som utført hvis samfunnet som helhet utfører den. Enten det er gjennom hele samfunnets deltagelse eller at noen få individer tar på seg oppgaven. Personer som ikke deltar  blir ikke ansett som syndige så lenge fard kifayah er ivaretatt av andre. Men om det er ingen som utfører den, faller synden på alle i samfunnet. Et eksepmel på fard kifayah er begravelses bønnen (salah al-Janazah).

Mer om kategorisering av handlinger kan leses her: Klassifisering av handlinger

Og Allah vet best.

Wassalam
Najeeb ur Rehman Naz

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3