wim logo

Spørsmål:

Salamaleikum, veldig skuffet over at dere ikke har klart å svare meg enda.. Men spør igjen!

Vi er en gruppe studenter som lurer på om det er lov å be jummah på skolen. Det finnes bønnerom her og det blir gjennomsnittlig 12 personer ved jummah. Det er viktig å få med at det blir holdt khutba på arabisk av en av studentene, Noenganger er den som holder khutba hafiz men ikke alltid. Det er ofte sånn at noen av brødrene heller velger å be jummah her på bønnerommet selvom dem har mulighet og tid til å dra til nærmeste masjid. I bunn og grunn lurer vi på:

1) Er det lov å be jumma i bønnerom eller burde man heller gjøre zuhr pga dårlig tid?
2) hvis ja, burde man heller dra til masjid om man har mulighet og tid for det?

JazakAllah khair!

hilsen Student


Svar:

Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Jeg foreslår at dere drar til den nærmeste moskeen for å be fredagsbønnen istedenfor å be den på skolen. Du nevner i e-posten din at dere har mulighet til å be der, da er det mest hensiktsmessig å benytte seg av denne muligheten. 

Det kan være problematisk å be på skolen fordi det stilles flere krav til gyldigheten av fredagsbønnen. Et av kravene er at det må være et åpent tilbud for alle muslimer slik at enhver som ønsker å be fredagsbønnen må ha adgang til det stedet (Fatawa Amjadiya 1/286, Fatawa Alamgiri og samtlige hanafi-fiqh manualer). 

Jeg tviler på om skolen tillater uvedkommende adgang til sine lokaler. Men om de gjør det, kan det være mulig å arrangere fredagsbønnen der.

 

Og Allah vet best.

Wassalam

Najeeb ur Rehman Naz