Kun be fard i salah?

 
 
1. Er det lov i islam å droppe sunnat i en namaz f. eks 4 sunnah zuhar, eller 2 sunnah i magrib. Hvilket sunnah kan man droppe?
2. Kan man bare lese fraz namaz eks 2 fraz i fajar, 4 farz i zuhar, 4 farz i asr, 3 farz i magrib og 4 farz + 3 witr i isha. Er det lov? Please referer til hadith dersom det ikke er lov?
3. Kan man bare lese farz f. eks dersom man har dårlig tid, eks skal på skole/ jobb osv. Er det lov å da bare lese eks 4 farz og IKKE 4 sunnah + 2 sunnah for zuhar?
4. Jeg har hørt at man legger til nafl i de obligatoriske bønnene, eks 2 nafl i zuhr, 2 nafl i magrib og 2 + 2 nafl i isha. Må man lese de eller kan man droppe de? Please referer gjerne til hadith.
 

 
 
I Allahs navn, den mest Barmhjertige, evig Nåderike.

Takk for din henvendelse. 
 
1. 
Sunnah deles i to typer: sunnah mu’akkadah og sunnah ghayr mu’akkadah. Den sistnevnte typen sunnah er valgfrie å be, mens sunnah mu’akkadah bør utføres. Hvis man gjør det til en vane å ikke be sunnah mu’akkadah vil dette være syndig. Og om man velge en gang i blant å ikke lese disse uten gyldig grunn er dette sterkt mislikt/klandreverdig. 4 sunnah før asr og isha er sunnah ghayr mu’akkadah. Alle andre sunnah i de andre bønnene er sunnah mu’akkadah og bør utføres.
 
2.
Bønnene vil være gyldige om man kun ber fard i de 5 bønnene, men dette er svært mislikt og syndig om man gjør det til en vane å ikke be sunna mu’akkadah.
 
3.
En bør gjøre sitt ytterste til å planlegge dagen slik at hele bønnen inkl. sunnah mu’akkadah kan utføres. Om man som en dårlig vane alltid er forsinket til jobb vil ikke dette være å anse som en gyldig grunn til å unnlate å be sunnah mu’akkadah og vil potensielt være syndig. Likevel, om man har dårlig tid så må man iallfall be fard i salaah; en må ikke droppe hele salah fordi det ikke er tid til å be sunnah.
 
4. 
Nafl er valgfrie å be. Det verken synd eller mislikt å forlate nafl, men om man utfører dem vil det jo gagne en selv.

 
Og Allah vet best.
 
Wa'assalam
Omar T.
kilde: spa.qibla.com (sunnipath.com) 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3