Nattebønnen

Spørsmål:

asalaamu aleikum

jeg lurte på når man egentlig skal be salah leyl, hvordan man ber den, f.skm om det er noen spesielle dua man skal lese og hvor mange raka man skal be. jeg lurer også på hvordan man skal be salah witr. 


Svar:

Assalamu alaikum,


Takk for din henvendelse.

Med salah al-layl (nattbønnen) menes all frivillig eller nafl-bønn som bes mellom isha- og fajr-bønnen. Man kan be hele natten. Alt fra minst to enheter (rakat) til så mye man vil. Det er den ene typen nattsbønnen. Den andre typen heter tahajjud og det er det som vanligvis er ment med salah al-layl. 

Tahajjud bes på følgende måte: Etter at man er ferdig med å be isha-bønnen, legger man seg for så å stå opp igjen ved daggry (dvs før fajr-tiden starter) for å be tahajjud. Den minste av tahajjud bønnen er på 2 enheter og maks 8 ifølge profetens (fred være med ham) sunnah (Fatawa Rizwiyya, 7/446). Det er ingen spesiell dua som må bes under tahajjud. Man kan og bør be om alt man ønsker både med egne ord og ved hjelp av de forskjellige dua fra Koranen og hadith.

Witr er tre enheter som er en del av isha-bønnen. Disse bes omtrent på samme måte som maghrib-bønnen. Forskjellen er at i tredje rakat leses det sura al-Fatiha etterfulgt av en annen sura. Etter at man er ferdig med å lese suraen sier man Allahu Akbar samtidig som man reiser hendene opp til ørene, akkurat som man gjør ved første takbir (takbir tahrimah), og plasserer dem under navlen som vanlig. Dernest leser man dua qunoot før man igjen sier  Allahu Akbar for å gå ned i ruku og fullfører resten av tredje rakat på vanlig måte.

Witr kan imidlertid både bes sammen med isha-bønnen eller kan utsettes til slutten av tahajjud. Det er bedre å utføre witr på den sistnevnte måten om man er sikker på at man står opp for tahajjud. I motsatt fall er det best å utføre dem sammen med isha.

Og Allah vet best.

Wassalam
Najeeb Naz

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3