wim logo

Spørsmål:

assalam-u-aleikum

Jeg leste svaret ditt angående misklikte tider for bønn. Hva er grunnen/årsaken for at det er mislikt å be til disse tidene?

 


 
Svar:

Assalamu alaikum,

Takk for din henvedelse.

Det er ikke tillatt å be til de mislikte tidene blant annet fordi profeten (fred være med ham) forbød oss å gjøre dette. Ett eksempel på forbudet er denne hadithen i Sahih Muslim:
 
Ifølge Uqba bin Amir: Det var visse tidspunkter hvor Allahs Sendebud (fred være med ham) forbød oss å be, eller begrave våre døde:
 
1. Når solen begynner å stige før det er fullt opp,
2. Når solen er på sitt høyeste før det går over meridianen.
3. Når solen nærmer seg nedgang til solnedgang. (Bok 004, nummer 1811)


Hensikten med dette understrekes i en annen tekst fra samme hadithsamling: Ibn Umar berettet at Allahs Sendebud (fred være med ham) sa: Du må ikke ha til hensikt å be når solen begynner å stige eller når den går ned, for den stiger mellom hornene til Satan. (ibid, nr. 1807)

Hva betyr det at solen stiger mellom hornene til Satan? Allama Saeedi refererer til Imam Nawawis mesterverk Sharh Sahih Muslim og skriver at dette begrepet betegner en del av hans hode. Dette er en henvisning til hans praksis når solens tilbedere ber til solen, han står da med sitt hode foran solen for å kunne gjøre seg selv til den som tilbes. (Sharh Sahih Muslim, 2/611).

Konklusivt, går dette forbudet i hovedsak ut på å ikke etterligne de som tilber solen.

Og Allah vet best.

Najeeb Naz