wim logo

Salam

Lurte på om man kan slå sammen bønnene hvis ma ikke rekker å be alle i riktig tid?
Som f,eks har jeg problemer å be isha fordi det hender jeg er trøtt og trenger søvn siden jeg må tidlig på jobb dagen etter. Da lurte jeg på om jeg kan be isha i samme tid som maghrib?

Et annet spm er om isha kan tas kl 3 natta? Hørte at dette kan ikke gjøres etter kl 12,men så lenge det er før fajir,da burde det gå bra.

Takk


Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Det er en uenighet blant de lærde på spørsmålet om å slå sammen bønner. Ifølge Imam Abu Hanfia (måtte Allah være tilfreds med ham) er det ikke tillat å be to forskjellige bønner rett etter hverandre, med mindre tiden for den etterfølgende bønnen trer inn rett etter den første bønnen er forrettet. Hans mening er basert på følgende vers i Koranen:

Visselig, bønnen påhviler de troende som en forskrift med angitte tider. (4:103)

Ifølge dette verset er det en forutsetning at man ber innenfor den angitte tiden for at bønnen skal være gylig. Unntaket fra regelen er under hajj, atså pilgrimsreisen. Zuhr og asr kan bes sammen i zuhr-tiden på Arafat-dagen, mens maghrib og isha i isha-tiden i Muzdalifah. [Kitab al-Fiqh (urdu oversettelse av al-Fiqh ala al-Mazahib al-Arbah), bind 1, side 785-6, Mehkama Auqaf Punjab, Lahore]

Isha tiden strekker seg i prinsippet helt til tiden for fajr starter. Den kan drøyes til midnatt (med midnatt menes det som regel midten av tiden mellom solnedgang og soloppgang, og IKKE klokken 12 nødvendigvis), men det er ikke anbefalt å utsette den til etter midnatt. Spesielt om sommeren når det er korte netter, er det anbefalt å be isha tidligst mulig. (Imdad al-Fiqh, s. 58, Dar al-Salam Cairo)

Og Allah vet best.

Wassalam
Najeeb-ur-Rehman Naz