Mor i islam

Spørsmål:

Hei.
Siden min barndom har min mor mislikt meg. Nå i voksen alder har jeg gjort det jeg makter for at hun skal være glad og fornøyd med meg, men jeg har mislyktes. Hun krangler med meg hver gang jeg kjøper klær til min kone. Hun krangler hver gang jeg lar min kone besøke sine foreldre. Hun finner stadig på nye ting å krangle om. Hun har til og med sagt at hun håper Allah vil steine meg og min kone når de blir eldre. Hun sier også at hun etter hver bønn ber Allah om å invalidisere min kone, hennes foreldre og familie, og meg. Hun sier til barna mine at de skal fortelle på skolen at jeg slår dem, og tvinger dem til å gjøre slavearbeid. (Mitt eldste barn er kun 8 år). Hun baksnakker meg, og forteller løgner om meg til både min far og resten av familien. Jeg har kommet til et punkt i mitt liv at jeg nå gir blaffen i min mor. Jeg har prøvd hele tiden å unngå konfrontasjoner, men jeg har fått nok. Det er umulig å diskutere med henne, og selv om jeg ikke har gjor noe ber jeg om tilgivelse. Men dette aksepterer hun ikke. Synder jeg ved å kutte all kontakt med min mor ? For hun er ødeleggende for roen og freden i min familie, og ødeleggende for mine barn. Hva skal jeg gjøre ???? 


Svar:

 

 

 

Assalamu alaikum.

Takk for Deres henvendelse til oss.

Først og fremst ønsker jeg å understreke at i situasjoner som dette er det veldig viktig å ta kontakt med profesjonelle familie-psykologer. Dette anbefales på det sterkeste. For det kan være flere detaljer, små og store, som kan spille en avgjørende rolle.

Både din kone og mor har visse rettigheter som du plikter å oppfylle. Dette må du prøve å gjøre på en slik måte at ingen av dem føler seg forulempet eller krenket. Det er for eksempel din plikt å kjøpe de klær og andre nødvendigheter som din kone har behov for. Hun har samtidig rett til å kunne besøke sine foreldre så lenge du ikke har noe i mot det. Om moren din skulle mislike dette kan du prøve  å være varsom og prøve å gå frem på en måte at hun blir minst mulig såret. Dere kan for eksempel late som om dere ikke gjør noe av det hun misliker, det vil si at dere gjør de ting dere trenger men at din mor nødvendigvis ikke får kjennskap til detaljene i det dere foretar dere.

Det ser ut som at du ikke har problem med faren din. I så fall kan du bruke ham for å komme moren din nær. Snakk alltid pent og respektfult om moren din ovenfor faren din. Be ham om å prøve å forklare moren din at det hun holder på med er i strid med det Allah og det Hans profet har sagt. Dessuten er det noe som skaper problemer og uro for hele familien, osv.

Erfaringer viser at mannen blir oftest presset fra begge sidene. Moren eller foreldrene har sine klager overfor kona, mens kona på sin side er misfornøyd eller irritert med svigerforeldrene. Dette er en meget vanskelig situasjon for mannen. Han må alltid prøve å balansere mellom begge sidene. Tålmodighet er en utmerket egenskap som kan være nyttig å anvende i slike tilfeller. Å reagere og ta nær av alt man hører både fra kona og foreldrene kan fort resultere i smertefulle konsekvenser. Men å være tålmodig, og ikke la seg affisere av all klagingen og beskyldningene kan vise seg å ha en positiv effekt.

Flere vers i Koranen og utallige hadither pålegger en å tjene foreldrene på den beste mulige måten, uansett omstendigheter. Spesielt moren er gitt en spesiell plass i Koranen og hadither når det gjelder påbudet om å tjene og respektere sine foreldre.

Koranen påpeker: Vi har pålagt mennesket å vise godhet mot sine foreldre. (29:8)

Om morens anstrengelser og påkjenninger i forbindelse med svangerskap og fødsel, sier Koranen:

Vi har gitt mennesket anvisninger vedrørende hans foreldre, hans mor har båret ham med møye etter møye, og to år tar hans avvenning: Vis takknemlighet mot Meg og mot dine foreldre. Hos Meg er reisen slutt. (31:14)

Vi har foreskrevet mennesket godhet mot sine foreldre. Hans mor har båret ham med smerte, og føder ham med smerte, svangerskap og avvenning, det er tredve måneder. (46:15)

Til tross for din mors ufine oppførsel, som beskrevet i mailen, kan det aldri anbefales å kutte ut all kontakt med henne. Dette er noe av det verste du kan gjøre. Ifølge flere hadither ligger Guds behag i foreldrenes behag og tjeneste. Gud er ikke glad i deg hvis foreldrene dine ikke er fornøyd med deg. Særlig om mødrene har profeten (fred være med ham) sagt: "Paradiset ligger under mødrenes føtter." (Sharh Sahih Muslim, bind 7, s. 45, ifølge Kanz al-Ummal)

Morens respekt og hennes plass er høyere enn farens. Abu Huraira (måtte Allah være til lags med ham) forteller at en mann kom til profeten (fred være med ham) og spurte: "Hvem av folka fortjener min god oppførsel?" Profeten (fred være med ham) sa: "Din mor." Han spurte igjen og igjen. Profeten (fred være med ham) sa: "Din mor" tre ganger, og fjerde gang sa han: "Din far". (ibid, s. 40)

Men ulydighet mot foreldrene er en stor synd, og noe Allah har erklært som haram, altså sterkt forbudt. (Se f.eks. Sharh Sahih Muslim, bind 5, s. 133)

I lys av disse versene og hadithene er det helt åpenbart at man har ingen valg når det gjelder å tjene foreldrene. Man må alltid prøve sitt beste å vise godhet mot dem og adlyde dem så lenge de ikke befaler om noe som er ulovlig og forbudt. Dette for å sikre en plass i paradiset. Og uten tvil, er dette vi alle muslimer streber etter.

Og Allah vet best.

Najeeb-ur-Rehman Naz

 


Mer om foreldrene:

Er det forbudt å mislike faren sin?

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3