Fiqh om punktlighet

Spørsmål:

Muslimer har et rykte på seg at de alltid er forsinket når det gjelder alt. MST (muslimsk standard tid) er på folkemunne oppfattet for å en god stund etter den avtalte tiden for start av en begivenhet, jobb, skole eller møte. Hva er fiqh'en angående punktlighet og bli forsinket?


 Image

Svar:

Wa Alaykum Assalam wa Rahmatullah wa Barakatuhu,

Å si seg enig i å møte et sted til et gitt tidspunkt er som å ha gitt et løfte, slik at fiqh om avtaler dermed gjør seg gjeldende her. Å gi et løfte uten å være fast bestemt eller sikker på å kunne oppfylle det, er uanstendig, dog ikke syndig da uventede forhold kan hindre en i å fullbyrde det.

For kontrakter og andre juridiske avtaler som inngåes i det profesjonelle liv er saken annerledes. Allah sier: ”Du som tror, fullfør dine avtaler/kontrakter”. De lærde nevner at det med (bindende) avtaler (eller kontrakter) her menes alle type forpliktelser. Det er obligatorisk (fard) å være presis hvis det er forventet. Selv små forsinkelser regnes her i det minste som uanstendig, og er for en muslim i vår tid upassende. Unødvendig opphold er ellers syndig, bortsett fra små forsinkelser som etter sedvane blir oversett.

De troende bør forme seg selv til å bli av den beste karakter, for Allahs sendebud (måtte Allah velsignelser og fred være med ham) sa: ”Den av dere som har best karakter vil være meg nærmest på Dommens Dag.”

Shaykh Muhammad Qaylish nevner at i våre tider, når Shariah i høyeste grad er fraværende i våre samfunn, er vi ambassadører av islam og må handle på en måte som gir positivt inntrykk av Islam. Dette innebærer:

  1. Å overgå oss selv i å være presise og holde avtaler.
  2. Å være medgjørlige uten å være slakke.
Og Allah den Høyeste vet best.

Wassalam.

 

Oversatt av Javaria T. kilde sunnipath.com

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3