Er qurbani obligatorisk?

Spørsmål:

Assalamoalekum bror

håper du kan svare på et spørsmål.

Det er angående slakting av lam til eid. Jeg og mannen min har ikke så god råd akkurat nå, lønningene vi får er akurat nok, vi har lån på oss, vi sparer penger for en forretning vi skal starte, er det obligatorisk for oss å slakte lam?

takk
wasalam

 

 


Svar:

Assalamu alaikum wa rahmatullah,

Det er pålagt (wajib) å utføre qurbani eller udhiya, altså å ofre dyr i Allahs navn for enhver kjønnsmoden (baligh) mann eller kvinne som disponerer nisab (ca 87,48 gram gull eller ca 612,36 gram sølv, eller verdien av 612,36 gram sølv i kontanter om dere hverken har gull eller sølv). Videre må nisab være fri fra ens grunnleggende behov og lån.

Lånet du nevner antar jeg er boliglån eller en en annen type langsiktig lån. Om det er tilfellet, så har størrelsen på lånet ingen betydning. Man får ikke fritak fra qurbani på grunn av et slikt forhold. Lån som legitimerer fritak er eksempelvis et man tar i en nødsituasjon, og ikke har noen mulighet til å betjene det (betale avdrag på det).

Med andre ord må dere utføre qurbani om deres oppsparte midler overskrider prisen av 612,36 gram sølv, uansett hvilke formål disse pengene var tiltenkt. Merk deg også at qurbani kun er wajib for den parten/partene som er i besittelse av nisab. Qurbani er m.a.o. en individuell plikt.

Og Allah vet best.

Wassalam
Najeeb Naz

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3