Tahnik (ghutti) for de nyfødte

Spørsmål:

Assalamoalekum

jeg hadde spørsmål angående zamzam. Noen sier at en skal gi zamzam til nyfødt. Er det riktig? Jeg skjønner at det går greit å gi zamzam til barnet er noen uker gammel. men skal en gi den dagen barnet blir født blir jeg veldig usikker på? det jeg har lest er det viktig at en nyfødt kun får melk fra moren, spesielt på starten, hvis barnet får noe annet kan det på en måte ødelegge ammingen. Det kan føre til at barnet mister lysten på morsmelk.
jeg er litt forvirret, man får høre jo så mange historier at en skal gjøre det og det. Hvis du kan svare om det er noe sunna eller ikke hadde det vært fint.

wasalam


 
Svar:
 
bism

Assalamu alaikum wa rahmatullah,

Takk for din henvendelse til oss.

Tahnik ("ghutti" på urdu) er sunnah. Det står i Sahih Muslim:

Hadrat Aisha (måtte Allah være tilfreds med henne) berettet at nyfødte spedbarn ble brakt til Allahs sendebud (fred være med ham). Han velsignet dem og gned deres ganer med dadler.

I følge flere andre hadither brukte profeten (fred være med ham) dadler til tahnik. 

Abu Musa rapporterte: Et barn var født i huset mitt, og jeg brakte ham til Allahs sendebud (fred være med ham). Han ga ham navnet Ibrahim og gned hans gane med dadler. (Sahih Muslim, Book 25, Number 5343)

I lys av disse hadithene sier de lærde at det er fint å be en from og rettskaffen person (mann eller kvinne) om å utføre tahnik på den nyfødte babyen. Dadler er anbefalt (mustahabb) å bruke, men også andre passende ting kan konsumeres (Allama Saeedi, Sharh Sahih Muslim, bind 6, s. 504). Zamzam er sikkert også helt greit å bruke da det er hellig og velsignet vann.

Tahnik må uansett utføres med stor forsiktighet slik at det ikke blir ubehagelig for babyen å svelge den. I tillfelle zamzam kan man kanskje ha et par dråper av det på fingeren og la babyen suge den.

Fra dette kommer det klart frem at tahnik kun er et velsignelsesritual, og at det kun er ønsket og anbefalt, ikke obligatorisk. Dessuten er den verken egnet for, eller ment til å erstatte morsmelk. Dermed er det veldig lite sannsynlig at barnet mister lysten på morsmelk av den grunn. Det at babyen kun må få morsmelk og intet annet etter fødselen, har med melk som hovednæring å gjøre. Og det er ingen tvil om at morsmelk er den beste næring babyen kan få.

Og Allah vet best.

Najeeb Naz

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3