Et spørsmål om abort

Spørsmål:

Aoa!
Hvis det blir oppdaget unormal vekst eller unormale organer under rutine ultralyd undersøkelsen og legen anbefaler abort,
hva sier religionen vår om det, hva kan være fornuftig å forholde seg til?


Svar:

 Image

Assalamu alaikum, 

Takk for din henvendelse.

I den gitte situasjonen kan det tillates å ta abort om fosteret ikke er i livet. Om der er i livet er det ikke tillatt å ta abort. Ifølge islamsk sharia blir sjelen tildelt fosteret etter 120 dager. Og når fosteret har fått sin sjel betyr det at det er et liv som er verdt like mye som et menneskeliv, og dermed blir det forbudt å abortere.

Det er imidlertid et unntak fra denne regelen (om forbudet mot å abortere etter 120 dager). Om det bekreftes av en ekspert lege at om svangerskapet fremholdes så kan dette være en alvorlig trussel for kvinnens liv eller helse er det ifølge flere lærde ikke bare tillatt, men nødvendig å ta abort. Dette har utgangspunkt i et viktig prinsipp i islamsk rettsvitenskap (fiqh), nemlig prinsippet om at "hvis man er utsatt for to onder, bør man velge den minste av de to" (al-Ashbah wa al-Naza'ir, Dar al-Fikr, Damaskus, s. 98).

I lys av dette prinsippet sier de lærde at mors liv må reddes fremfor fosteret. For hennes liv er et etablert faktum, mens fosteret som er i hennes livmor ikke har noen garanti for at det kommer til verden levende.

Unormal vekst eller unormale organer kan derfor være en gyldig grunn for å ta abort kun før sjelen blir tildelt fosteret, ikke ellers.

Og Allah vet best.

Wassalam
Najeeb Naz

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3