Faste for barn

Spørsmål:

Vet du hvordan muslimske foreldre og elever i praksis løser energiproblemene som kan oppstå under Ramadan? Og når må barn delta i denne fasten?


Svar:
 

Assalamu alaikum,

Takk for din henvendelse.

Den tradisjonelle måten å starte fastedagen på er å spise godt like før skumring. Ved å velge riktig type mat, føler de fleste seg mette gjennom første halvdel av dagen. Det er sikkert lurt å minne elevene om at man i følge Islam skal spise og drikke godt før fasten begynner, og enhver fastende forplikter seg til å utføre sine daglige arbeidsoppgaver på samme måte som på vanlige dager. Unntaket er aktiviteter med veldig stor fysisk belastning, dette skal naturligvis unngåes.

Det er klart at man merker fasten etterhvert, spesielt noen timer før solnedgang. Det er kanskje de første dagene av Ramadan som er noe krevende, da kroppen skal vennes seg til nytt spisemønster og ekstra tilbedelse og bønn spesielt om kvelden.
Fasten er ikke obligatorisk for barn før pubertetsalderen. Hvis denne alderen ikke kan fastslås med sikkerhet er det vanligvis 15 år som er normen. Det er vanlig at yngre barn prøver å faste i en dag eller to dersom foreldrene mener at de er modne nok. Dette skjer spesielt når Ramadan-måneden kommer om vinteren, altså korte fastedager.

Veldige lange dager, sykdom eller en annen tilstand som gjør at fasten kan være helsefarlig fører også til at fasteplikten utgår. Dette gjelder voksne/eldre også.

Det er uansett viktig å ha en god dialog med foreldre. Det er viktig å være klar over at fastens indre/åndelige dimensjoner, som f.eks. å unngå baktaling, besinne seg, snakke noe mindre, være takknemlig for godene man har osv. er de viktigste aspektene av fasten. Det er lett å fokusere på problematiske aspekter ved fasting, og ikke de mange positive konsekvensene.

PS! Det finnes tabeller med oversikt over fastetidene gjennom hele Ramadan, disse er lett å få tak i og kan være nyttige for lærere.

Og Allah vet best.

Wassalam

Noman Ahmed
Godkjent av Imam Najeeb ur Rehman Naz

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

Jan 29, 2008

Hvordan bes istikhara-bønnen ?

AoA,Jeg har hørt at man skal gjøre istikhara før en viktig avgjørelse. Hvordan gjør man…
Sep 28, 2007

Beskyttelse mot svart magi

Jeg trenger veiledning og råd når det gjelder beskyttelse mot mennesklig svart magi og…
Jun 05, 2008

Er all mat fra havet halal?

Salaam alekumEr alt i havet halal?for eks,hval,krabbe,cahmpi,reker,blåkjell.noen sier at…

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3