Skilsmisse, en synd ?

Spørsmål:

 
Jeg har vårt i Nikah i flere år. Vi har ikke bodd sammen, men nå ønsker jeg skilsmisse. Er dette synd ? Har det noe å si at vi ikke har bodd sammen ?
(Omformulert spørsmål med den hensikt å anonymisere)
 

Svar:

 
Takk for din henvendelse.
 

Det er tillatt for en kvinne å søke om skilsmisse (talaq) fra mannen sin. Dette må baseres på et gyldig grunnlag. Om grunnlaget er gyldig - og det er rettsvesnet som vurderer og avgjør det -  så blir de skilt, og det er ingen synd (gunah) for kvinnen. Dette gjelder både om du har hatt ordentlig bryllup eller om du bare har utført nikah uten å ha bodd sammen etter det. Derimot, om det foreligger ingen gyldig grunn til å søke om talaq, er det en synd uansett om dere har bodd sammen etter nikah eller ikke.


Selvom skillsmisse er tillatt i islam, er det sterkt mislikt. I følge Imam al-Jaziri(ra) er det haram å gi talaq uten noen gyldig grunn (Kitab al-Fiqh: 4/721). Dette bør derfor anvendes som en siste utvei. Det er berettet av Muharib(ra) at profeten (fred våre med ham) sa: "Allah har ikke gjort noe som lovlig mer avskyelig enn skilsmisse." (Sunan Abi Dawud, 2172). I en annen hadith berettet av Abdullah ibn Umar står det at profeten (fred våre med ham) sa: "Av alle lovlige handlinger mest avskyelig til Allah er skilsmisse." (Ibid, 2173)

Dette med automatisk oppløsning av nikah på grunnlag av at man ikke har bodd sammen i flere år stemmer ikke. Dette gjelder en spesifikk situasjon; om mannen er savnet, og kona hører ingen ting fra ham på 4 år, så kan hun få oppløst eller annullert sin nikah hos retten og gifte seg på nytt med en hun vil.

 
Og Allah vet best.
 
Wassalam
Najeeb Naz 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

Jan 29, 2008

Hvordan bes istikhara-bønnen ?

AoA,Jeg har hørt at man skal gjøre istikhara før en viktig avgjørelse. Hvordan gjør man…
Sep 28, 2007

Beskyttelse mot svart magi

Jeg trenger veiledning og råd når det gjelder beskyttelse mot mennesklig svart magi og…
Jun 05, 2008

Er all mat fra havet halal?

Salaam alekumEr alt i havet halal?for eks,hval,krabbe,cahmpi,reker,blåkjell.noen sier at…

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3