Dusjing i fellesbad etter gym

Spørsmål:
Hvordan ser muslimer på at barn (7-15 år) av samme kjønn dusjer sammen etter kroppsøvingstimer?

Svar:

Takk for din henvendelse.

Islam setter visse standarder for menneskelig oppførsel både i forhold til Skaperen og andre mennesker. Som en konsekvens av dette er det påkrevd av en muslim å kle seg på en måte som er ærverdig og anstendig, og unngå kledning som er til sjenanse for andre. Dette indikeres bl.a. i følgende av profeten Muhammeds (fred være med ham) tradisjoner:

"Anstendighet er en del av tro" (Fra samlingen Sahih Al-Bukhari og Sahih Muslim)

"Sannelig, Allah er anstendig og diskret, og Han liker anstendighet og diskresjon. Når noen av dere tar seg et bad, så bør man dekke seg til" (Fra samlingen Sunan Abu Dawud).

Satt den siste tradisjonen i kontekst, var det ikke vanlig for 1400 år siden å ha totalt isolerte bad, slik vi har i dag. Derfor var det en mulighet for at andre kunne få øye på en mens man tok et bad.

Dette danner grunnlaget for kjennelsen om at det ikke er anledning for gutter å eksponere området mellom navelen til knærne. For jenter gjelder alt utenom ansiktet, hendene og føttene.

Det registreres også at temaet om dusjing ikke bare berører muslimer, men også etnisk norske barn, som ved enkelte skoler vegrer seg for å dusje i frykt for å bli mobbet og trakassert av medelever. Det er klart at mobbing må møtes med nulltoleranse, men det settes samtidig spørsmålstegn ved hvorfor elever må tvinges til å dusje sammen, og dermed frastas retten til å bestemme over egen kropp.

Når dette er sagt, innebærer anstendig adferd også at man unngår å sjenere andre med vond kroppslukt. Skolene bør derfor etter beste evne prøve å tilrettelegge for at elever kan dusje etter gymtypene på en måte som tar hensyn til de ovennevte forhold. Dette kan realiseres med f.eks separate dusjebåser, utvidede dusjetider osv.

Og Allah vet best.

M. Azhar

Godkjent av: Imam Najeeb ur Rehman Naz

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

Jan 29, 2008

Hvordan bes istikhara-bønnen ?

AoA,Jeg har hørt at man skal gjøre istikhara før en viktig avgjørelse. Hvordan gjør man…
Sep 28, 2007

Beskyttelse mot svart magi

Jeg trenger veiledning og råd når det gjelder beskyttelse mot mennesklig svart magi og…
Jun 05, 2008

Er all mat fra havet halal?

Salaam alekumEr alt i havet halal?for eks,hval,krabbe,cahmpi,reker,blåkjell.noen sier at…

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3