Er det tillatt å ta imot lotteripenger?

Spørsmål:

Er det tillatt å ta imot lotteripenger?

 


Svar:

bism

 

Lykkespill og lotteri har uheldigvis blitt alminnelig praksis i muslimske samfunn. Noen muslimer har blitt til de grader vant til lykkespill at de ikke er klar over hvor stor synd de egentlig begår og at all inntjening fra dette utvilsomt er ulovlig (haram).

Allah den Høyeste sier:

”De vil spørre deg om alkohol og lykkespill, si: «I begge ligger stor synd, men også noe godt for menneskene. Men synden i dem er større enn nytten i dem.”  (Koranen, 2:219)

I verset ovenfor er ikke forbudet mot lykkespill eksplisitt og entydig. Flere følgesvenner (måtte Allah være fornøyd med dem) forstod likevel dette til å være et forbud og avstod dermed fra konsumering av alkohol og lykkespill. Andre derimot, fortsatte med dette og bedrev disse aktivitetene til Allah den Høyeste åpenbarte følgende vers:

”Dere som tror, alkohol, hasard, offersteiner og spådomspiler er en gru og et Satans verk. Unngå det, så det må gå dere godt! Ved alkohol og hasard ønsker Satan bare å sette fiendskap og hat mellom dere, og holde dere borte fra tanken på Allah, og fra bønnen. Skulle dere ikke da la det være?” (Koranen, 5:90-91)

Forbudet mot rus og lykkespill er entydig nevnt i versene over. Flere lærde innenfor eksegese, tafsir, av koranen har påpekt at dette ettertrykkelig blir erklært for ulovlig.

Det er berettet ved Sayyiduna Abu Hurayra (måtte Allah være til lags med ham) at Allahs sendebud (måtte Allah velsigne ham og gi ham fred) har sagt: Enhver som inviterer andre til å spille lykkespill, bør gi penger til veldedighet  (uavhengig om vedkommende tok del i lykkespill eller ei, siden det å trekke noen mot lykkespill er synd i seg selv). (Sahih al-Bukhari, nr. 4579)

Imam Abu Bakr al-Jassas (måtte Allah være fornøyd med ham) har sagt:

Det er ikke uenigheter blant lærde når det gjelder forbudet mot lykkespill. (Ahkam al-Quran, 1/329)

Skaden av lykkespill og lotteri er åpenbare og lett å forstå for de som reflekterer. Det er et virkemiddel for å lage monopol og skape økonomisk ubalanse i samfunnet, noe islam forbyr. Det er en form for skjult beskatning og fører til mye ondskap i samfunnet.

Altså, det er totalt ulovlig å ta del i all type lykkespill inkludert det nasjonale lotteriet. Likeledes vil det være ulovlig å dra fordel av og ta i bruk penger som ble mottatt gjennom lotteri fond. For det første vil pengene i et religiøst perspektiv bli ansett som skitne og urene, og for det andre er det en form støtte til lotterisystemet.

Kjennelsen for penger som blir tjent ved å spille lotteri er det samme som når pengene blir tjent på ulovlig vis. Disse pengene bør bli gitt til fattige folk uten at en har intensjon om å få belønning for dette ifra Allah.

Og Allah vet best!

Oversatt av Javaria T. kilde: sunnipath.com

 

Spørsmål & svar

  • Siste svar
  • Mest leste
  • Høyest rangert

See all..

Jan 29, 2008

Hvordan bes istikhara-bønnen ?

AoA,Jeg har hørt at man skal gjøre istikhara før en viktig avgjørelse. Hvordan gjør man…
Sep 28, 2007

Beskyttelse mot svart magi

Jeg trenger veiledning og råd når det gjelder beskyttelse mot mennesklig svart magi og…
Jan 31, 2011

Ulike bønnetider

Spørsmål: Assalamu alaikum. Jeg har noen spørsmål angående bønnetidene. For det første…

See all..

See all..

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3